Epiroc: "Därför satsar vi på elektrifiering av gruvdrift världen över"

För Epiroc, ledande leverantör till gruvindustrin, är elektrifiering vägen framåt. Och perspektivet är globalt:
– Redan idag har vi ett brett erbjudande av elektrifierade helhetslösningar under jord. 2025 kan vi erbjuda hela vårt sortiment i utsläppsfria versioner, säger Sami Niiranen chef för Epiroc Underground och keynote speaker på Power Electrification Summit.

Energiomställningen har en väldigt konkret innebörd på Epiroc.
– Vi är Northvolts första kund och påbörjade samarbetet redan 2017 för att klara klimatutmaningen i gruvnäringen. Det som hänt sedan dess kan liknas vid en revolution, menar Sami Niiranen.

Under temat Så blir stora industrisatsningar framgångsrika på Power Electrification Summit 9 maj delar han med sig av sina visioner och vad som krävs för att omställningen ska lyckas fullt ut.

Hållbarhet – en passion

Sami Niiranen har länge haft hela världen som arbetsfält. Han började på Atlas Copco i Finland 2004 och sitter nu i koncernledningen för det avknoppade bolaget Epiroc.
– Jag reser mycket för att träffa våra kunder. Vår marknad är global och vi har kunder över 150 länder. Nyligen var jag i Indien, Australien och Zambia.

Sitt förhållande till hållbarhet beskriver han i ett ord:
– Passionerat! Särskilt i kombination med ledarskap. Det handlar om att förstå kundernas behov, makrotrender i industrin, vikten av värdekedjor och om att skapa industriella samarbeten med de bästa för att erbjuda lösningar som hjälper kunderna att bli mer hållbara och produktiva.

Snart är allt elektrifierat

Underground-divisionen på Epiroc tillverkar och säljer gruv- och anläggningsmaskiner. Utbudet är brett och sträcker sig från borriggar och bergbrytningsutrustning till gruvlastare och truckar. För tio år sedan drevs nästan allt med diesel.
– Vår batteriresa började 2012 med första generationen eldrivna lastmaskiner. 2018 tog vi, i samarbete med Northvolt, fram den nya generationen batterier. Sedan dess har utvecklingen varit explosiv. I slutet av 2025 kommer alla våra underjordsmaskiner att vara tillgängliga i elektrisk version.

Idag exporterar Epiroc elektrifierade lösningar till hela världen, de största marknaderna finns i Nordamerika och Sydafrika.
– Vi ser en kraftigt ökad efterfrågan. Klimat-, miljö- och säkerhetsfaktorer blir allt viktigare, oavsett var i världen kunderna finns. Även om batteriaffären är relativt liten idag så växer den snabbt.

Erbjuder helhetslösning

Epiroc erbjuder även elinfrastruktur och batterikonverteringar. Det innebär att kunder med befintlig dieselutrustning kan göra om den till batteridrift.
– För att stärka vårt kunderbjudande och bredda vår portfölj har vi även förvärvat två elinfrastrukturbolag, baserade i Kanada respektive Australien. På så sätt kan vi erbjuda en helhetslösning, överallt i världen. Vi hjälper kunderna att komma i gång med batteridrift och har även en cirkulär lösning där vi tar hand om kundens uttjänta batterier och återvinner dem, med hjälp av vår partner Northvolt.

På Power Electrification Summit lyfter Sami Niiranen vikten av samarbeten, synergier och holistiska hållbarhetsperspektiv.
– Jag kan inte nog understryka vikten av samarbeten inom områden som elektrifiering, digitalisering och automation för att lyckas med hållbarhetstransformationen, säger han. Där lägger vi på Epiroc en stor del av vårt innovationsfokus. Det är väldigt fascinerande att leda denna utveckling och framför allt är det avgörande för samhällets framtid.

På Power Electrification Summit, som pågår parallellt med Elfack, möts beslutsfattare, innovatörer, entreprenörer och strateger kring framtidens cirkulära energisamhälle. Läs mer om Power Electrification Summit 2023 här.

Boka biljett till konferensen