Pressinbjudan till Power Electrification Summit - Löser tekniken energiomställningen eller måste samhället rätta in sig?

Media hälsas välkomna att ackreditera sig till Power Electrification Summit, en årlig strategikonferens för tankeledande aktörer kring framtidens cirkulära energisammhälle.

Sverige kraftsamlar för att bli världens första fossilfria välfärdssamhälle. Detta innebär en systemtransformation med förändringar i hela samhällsområden, sektorer och näringsgrenar. Klimatfrågan är en av mänsklighetens viktigaste utmaningar och omställningen måste ske snabbt. I denna omställning har vi i Sverige tagit på oss den globala ledartröjan. Historiskt har mänskligheten lyckats utveckla samhället genom en bred användning av teknikinnovationer som kunnat revolutionera jordbruket, skapa en effektiv industri och tagit oss in i ett informations- och kunskapssamhälle. Svenska innovationer har ofta legat i täten.

Energiministern invigningstalar

Årets konferens tar upp frågeställningar kring den pågående elektrifieringen och digitaliseringen och vilka faktorer som tar det svenska näringslivet och samhället till den globala tätpositionen genom energiomställningen.

Kan vi lita på att vi har hittat tekniken som löser klimatfrågan eller behövs styrmedel och innovationer som driver samhällsförändringar på ett djupare plan än att byta ut fossila bränslen mot förnybara alternativ?

Den 3 maj samlas världseliten i energiomställning för att ta ytterligare kliv framåt.

Datum: 3 maj 2022
Plats: Svenska Mässan, Göteborg
Ackreditering: Power Electrification Summit; https://svenskamassan.se/press/pressackreditering/

PROGRAM – Power Electrification Summit 2022

 • Kl. 09.00  Eldrivna transporter på väg – Elektrifieringskommissionens handlingsplan för elektrifiering av de mest trafikerade vägarna i Sverige. Talare Martina Wikström
 • Kl. 10.10 – Invigningstal: Löser tekniken energiomställningen eller måste samhället rätta in sig? Talare: Khashayar Farmanbar, Energiminister, Sveriges Regering
 • Kl 10:25 – Keynote Speaker: The roadmap to a fossil-free and secure Europe – Net Zero by 2050 and energy efficiency as the first fuel and the role of electrification. Talare: Brian Motherway, Head of Energy Efficiency, International Energy Agency
 • Kl. 10.55 – Paneldiskussion: Sverige i ledarposition som världens första fossilfria välfärdsland. Lotta Medelius-Bredhe, Generaldirektör för Svenska kraftnät; Robert Andrén, Generaldirektör för Energimyndigheten; Åsa Pettersson, CEO Energiföretagen
 • Kl. 11.35 – Styrmedel som leder till verklig förändring? Talare John Hassler, Professor i makroekonomi, Stockholms universitet
 • Kl. 12.05 – Paneldiskussion: Samhällets och entreprenörernas roll för innovationshastigheten. Medverkande: Hans Holmström, VD Siemens Energy AB; Martin Höhler, CEO E.ON Energidistribution; Claes Fredriksson, CEO Liquid Wind; Therese Hindman Persson, Chefsekonom Energimarknadsinspektionen
 • Kl. 13.45 – First Movers Coalition – visar världen hur man tar ledningen i klimatomställningen. Talare: Annika Ramsköld, Vice President Corporate Sustainability, Vattenfall
 • Kl 14.10 – Det går för långsamt! Vi tar ledartröjan. Talare Hanna Björk, Hållbarhetschef, Västtrafik AB, Lina Håkansdotter, VP and Head of Public Affairs, H2 Green Steel, Jonas Tannerstad, Chef El Automation, Örebro Bostäder
 • Kl 14.45 – Paneldiskussion om drivkrafter, framgångsfaktorer och utmaningar från näringslivet. Medverkande: Hanna Björk, Hållbarhetschef Västtrafik, Lina Håkansdotter, VP and Head of Public Affairs på H2 Green Steel; Jonas Tannerstad, Chef El Automation på Örebro Bostäder
 • Kl. 15.25 – Framtidsspaning baklänges: 2050 – så skapade vi en hållbar värld, Catarina Rolfsdotter-Jansson, Ordf i den oberoende tankesmedjan Global Utmaning, programledare, moderator och föreläsare, Tankesmedjan Global Utmaning
 • Kl 15.45 – Vi börjar se konsekvenserna av omställningen och den nya tekniken med häftiga prissvängningar, effekttaxor, trängsel i elnäten etc. Medverkande: Lisa Nåbo, Förbundsordförande SSU; Matilda Ekeblad, Förbundsordförande MUF; Catarina Rolfsdotter-Jansson, Global Utmaning.
 • Kl. 16.10 – Reflektion kring dagens diskussioner och slutsatser om hur vi går framåt, Robert Andrén, Generaldirektör Energimyndigheten

Moderatorer: Tomas Wall, Desiderate och Karin Bodén, ansvarig Public Affairs på Jämtkraft

Mer information om hela programmet här »

För mer information kontakta:
Anna Jarnö, Affärsansvarig
031-708 80 85
anna.jarno@svenskamassan.se

Om Power Electrification Summit
Power Electrification Summit är en årlig strategikonferens för tankeledande aktörer kring framtidens cirkulära energisamhälle. Här möts beslutsfattare, innovatörer, entreprenörer och strateger för att få, dela och samla kunskap och insikter. Konferensen fokuserar på konkreta exempel, inspiration, samverkan, disruptiva krafter och smart, hållbar teknik. I en utmanande och växlande samtid ger Power Electrification Summit sin publik och deltagarna ett bättre förspänt konkurrensläge att agera på morgondagens marknad redan idag. Arrangör är Svenska Mässan med tongivande samarbetspartners.