Graphmatech och LocalLife vinnare på Power Circle Summit

När årets Power Circle Summit summeras är det med stor framåtanda. Innovationsracets första plats kammades hem av bolaget Graphmatech, samtidigt som LocalLife tilldelas Ignites kommersialiseringspris som ger en unik affärsmöjlighet.

Årets tema på Power Circle Summit har varit Connecting Energy. Energisystemen kopplas allt tätare samman, men så även branscher och aktörer. Många talare lyfter fram hur otroligt viktigt det är med ambitiösa regelverk, politiker och företag nu när vi står i denna kritiska tidpunkt med en koldioxidbudget som snabbt tickar nedåt.

Samtidigt behöver vi vara modiga och våga börja implementera ny teknik, bygga ny kunskap och satsa på utvecklingen av nya innovationer. För att lyfta fram de många innovativa bolag som finns i Sverige arrangerades även i år en pitchtävling för startups. Innovationsracet anordnas av Energimyndigheten tillsammans med InnoEnergy samt Ignite. Fokuset på årets tävling var ”Innovativa lösningar och affärsmodeller som kan implementeras i energisystemet med direkt effekt”.

– Årets vinnare av innovationsracet är Graphmatech, en aktör som i en allt mer elektrifierad värld har stor potential att hållbart och energieffektivt överbrygga behovet av mineraler, säger Robert Andrén, juryns ordförande och GD på Energimyndigheten.

Graphmatech tillverkar ett innovativt material med ledande egenskaper som ska kunna ersätta en del av världens behov av metaller som koppar och aluminium. För denna innovativa lösning belönas de med 100 000 i prispengar. På andra plats med 50 000 i prispengar hittar vi Rivus som skapar hållbara flödesbatterier, och på tredje plats kom analysbolaget Rebase.

– Grattis till alla tre bolag, men extra stort grattis till Graphmatech och Rivus som är två av de bolag som vi på InnoEnergy stöttar i sin resa, säger Johan Söderbom, ansvarig för energilager och smarta elnät på InnoEnergy.

Dessutom utnämndes ytterligare en vinnare under konferensen. Kommersialiseringspriset delas ut av Ignite Sweden i samarbete med Energimyndigheten och InnoEnergy. Priset är att genomföra ett pilotprojekt med en av Ignites medlemmar. I år är det E.ON och för första gången även i samverkan med en offentlig aktör, Järfälla kommun.

– Målet är att kunna vidareutveckla vår plattform och få en ökad förståelse för vilka värden den ger ur ett fastighetsägarperspektiv, samt hitta sätt om hur vi tillsammans med kommun, fastighetsägare, energibolag kan fortsätta samarbeta för att öka utsorteringen av plast, säger Patrik Nyström, VD på LocalLife.

När Power Circle Summit stängs med sessionen ”Disconnecting” tar vi med oss tankar om att fortsatt teknikutveckling är viktig, att även radikalt är relativt samt att det finns många spännande kreativa kryss att utforska för energibranschen framöver.

Stort tack till alla er som medverkat under dagen!

Arrangörer av Power Circle Summit är Svenska Mässan, Power Circle, Energimyndigheten och EIT InnoEnergy. Mer information om konferensen Power Circle Summit finns på pesummit.se.