Innovationsracets vinnare korad!

Av 48 startupföretag valdes först 20 ut. Därefter gick 5 till final. Och nu har vi en vinnare i 2019 års Innovationsrace: Enjay.

– Det här är väldigt stort och hedrande för oss, säger Jesper Wirén från Enjay direkt efter prisutdelningen på Power Circle Summit. Inte minst att Energimyndigheten är inblandad i priset betyder väldigt mycket för oss. Det är en fantastisk myndighet som har stöttat oss inte bara ekonomiskt utan också genom att öppna dörrar för oss till nya marknader.

I dagsläget arbetar tolv personer på Enjay och tack vare prissumman på 100 000 kronor kan företaget nu börja lanseringen av sin innovation kring energiåtervinning:

– Nu får vi möjligheten att snabbare komma ut på den svenska och den norska marknaden. Sedan väntar Europa och USA längre fram, konstaterar Jesper Wirén.

Gänget bakom Enjay har lång erfarenhet från ventilationsbranschen och har nu utvecklat en produkt som möjliggör energiåtervinning i storkök, kopplat till just ventilationssystemet. Den återvunna energin kan antingen ge värme eller kyla direkt tillbaka till restaurangen.

Prispengarna kommer minst sagt lägligt:

– Vi har produkten. Med hjälp av de här pengarna kan vi också få ut den på marknaden, avslutar en lycklig Jesper Wirén.

Andra pris i Innovationsracet, 50 000 kronor, gick till SurfClean, medan Einride kammade hem tredje pris på 25 000 kronor.

Vinnare av det nya ”Kommersialiseringspriset” blev Mimbly, som tagit fram en smart produkt för hållbara vattenlösningar i anslutning till tvättmaskiner. Företaget får nu möjlighet att utveckla sin verksamhet tillsammans med storföretaget Coor, en av Nordens ledande facility management-leverantörer.