Smart plattform sänker energiförbrukningen med 25 procent

I kampen mot klimatförändringarna vinner intresset för smartare hus terräng. Nu lanserar norska startup-företaget Viva Labs AS på allvar sina mjukvarulösningar i Europa. Med hjälp av GPS-data, sensorer och artificiell intelligens kan energiförbrukningen i hemmen sänkas med upp till 25 procent.

Norge förbrukar mest energi i Norden, tätt följt av Sverige. Men trots att tekniska lösningar för smarta hem letat sig in i våra nordiska hushåll uppgår energikonsumtionen i segmentet ”bostäder och service” fortfarande till en dryg fjärdedel av den totala energiförbrukningen.

Med den digitala utvecklingen öppnas idag möjligheter att bättre styra och kontrollera energikonsumtionen i vardagen. På Power Circle Summit, den 6–7 maj på Svenska mässan i Göteborg, berättar medgrundaren Henrik Holen om Viva Labs fantastiska resa. Det stora genombrottet kom 2017 då företaget vann anbudet om att få leverera en plattform för smarta hus till den österrikiska telekomgiganten A1 Telekom Austria – med 24 miljoner kunder i sju europeiska länder. Fortsättningen lät inte vänta på sig. Bland Viva Labs samarbetspartners märks idag bland annat danska Solar Group som är stora i Sverige.

Plattformen kombinerar GPS-data, data från sensorer och artificiell intelligens, AI, för att analysera mönster och rutiner i hemmet. Med mjukvarulösningar för bland annat termostater, elektriska värmare, element, golvvärme, belysning, dörrlås och larm, anpassar sig tekniken gradvis till användarens rutiner och önskemål, till exempel sänker temperaturen när användaren befinner sig på arbetet eller är bortrest. Informationen synkroniseras och lagras i en molntjänst som nås enkelt via Vivas app för iPhone eller Android.

– Hur varmt vi vill ha det i våra bostäder är individuellt. I Europa, exklusive Sverige och Norge, betalar boende i hyresrätter för sin egen uppvärmning. Med nya EU-regler kommer det på sikt att införas även här. Då kan smarta lösningar leda till stora kostnadsbesparingar, säger Henrik Holen.

Intresset för uppkopplade hem ökar snabbt i Skandinavien. Smarta uttag och rörelsesensorer som styr rumsbelysningen säljs idag i nästan alla svenska elektronik- och möbelvaruhus.

– Intresset för optimal förbrukning av el- och värme växer i takt med ökade kunskaper, överkomlig prisbild för den nya tekniken, tillgänglighet, krav på ökad komfort, kostnadsbesparingar och engagemang för klimatet, förklarar Henrik Holen som ser att installationer för lås, belysning och uppvärmning prioriteras.

– Marknaden i USA har kommit längst men Skandinavien växer snabbt. Här äger många sina egna hem och intresset för hemmet, med renovering och heminredning, är stort. Inom fem till tio år tror jag att majoriteten av våra hem kommer att vara helt- eller delvis uppkopplade. Mindre energiförbrukning leder i förlängningen till lägre belastning på miljön. Det ska jag bland annat prata om på Power Circle Summit, säger Henrik Holen.

På Power Circle Summit berättar Henrik Holen om hur utvecklingen av smarta lösningar fortskrider.

Henrik Holen
Co-founder & managing director, Viva labs