Med ögon känsliga för grönt

Efter en tuff period på det privata planet halkade Boel Rydenå-Swartling av en slump in på en helt ny bana: Greentech. Det har hon inte ångrat. Möt kvinnan som skickligt navigerar mellan sina roller som företagsgrundare, ängelinvesterare och projektledare, med drivkraften att skaffa kapital till den växande Greentechbranschen.

Boel Rydenå-Swartling har två konkreta uppdrag på årets Power Circle Summit. Dels ska hon hålla en inspirerande föreläsning på nätverksmiddagen den 6/5, dels ingår hon i juryn för Innovationsrace, som avgörs den 7/5. Rydenå-Swartling brinner verkligen för Greentechbranschen, något som gästerna vid nätverksmiddagen kommer att bli varse:

– Min inspirationsföreläsning kommer att kretsa kring hur Greentech är på väg att bli en lika stor trend som digitaliseringen har varit de senaste åren. Utvecklingen går snabbt och just kombinationen Greentech och digitalisering ger ju också många spännande möjligheter för energibranschen.

Temat för årets Power Circle Summit är: Omställning energisverige – genom innovationer, nya strategier och affärsmodeller. Med följdfrågan: ”Evolution eller revolution?” Rydenå-Swartling ger ett resonerande svar på denna fråga:

– På frågan om evolution eller revolution hoppas jag snarare på en revolution. I samma mening som vi talar om den industriella revolutionen. Ordet ”revolution” kommer från latinets ord för återgång, ett helt varv runt, och betyder ”omvälvning”. Och det är just vad vi kan vänta oss: en total omvälvning på energiområdet.

Investeraren Rydenå-Swartling ser också fram emot sin roll i juryn för Innovationsrace. Det är angeläget för henne att nya företag ges chansen att komma in på marknaden:

– Det saknas fortfarande en del uthålligt kapital på marknaden, men det blir gradvis bättre för varje år. Kundsidan börjar också komma igång, även om jag önskar mig fler storbolag med en större känsla för den gröna omställningen. Fortfarande behövs det också en del hjälp med att sätta ihop slagkraftiga team för de nystartade företagen. Det räcker inte med specialister som innoverar, utan det behövs också duktigt folk som kan hjälpa till med själva kommersialiseringen.

På sikt ser Rydenå-Swartling optimistiskt på Sveriges roll i den globala omställningen:

– Vi har redan många fina bolag på det här området och fler blir de. Det handlar framför allt om energigenerering, elbilar samt smarta bränslen, elnät och hem. Det här är områden där vi kan bli världsledande och det finns goda förutsättningar för en samlad exportsatsning kring Greentech.

Boel Rydenå-Swartling har onekligen ögon känsliga för grönt.

Boel Rydenå-Swartling
Investerare och medgrundare, Charge Amps