Finalklart för fem företag

Ett företag vill revolutionera transportindustrin, ett annat har löst ett klurigt problem inom restaurangbranschen och ytterligare ett löser ett antal problem relaterade till vatten. Lägg därtill ett startuppföretag som vill elektrifiera samhället mer effektivt och ett företag som dammsuger vattenytor. Då har ni samtliga fem finalister i årets Innovationsrace på Power Circle Summit.

Innovationsrace är ett samarbete mellan Energimyndigheten, InnoEnergy samt Ignite Sweden. Temat för årets tävling är: Innovativa lösningar och affärsmodeller som kan implementeras i energisystemet med direkt effekt. Fokus ligger i år på ett kundperspektiv, vilket ska understryka att energiinnovationer faktiskt bidrar till energiomställningen.

Här följer en presentation av de fem finalklara företagen.

Einride
Detta är företaget som vill revolutionera transportindustrin genom att bryta med konventionellt tänkande inom branschen. Med hjälp av ”big data” och den senaste teknologin har två fordonsprodukter tagits fram för att transportera gods på ett smartare sätt: utsläppsfritt, säkert, kostnadseffektivt och – inte minst – hållbart.

Enjay
Med lång erfarenhet från ventilationsbranschen knuten till företaget, startades Enjay för att lösa ett långvarigt problem inom restaurangbranschen: att återvinna energin från restaurangers utsläpp av fettdrypande, varm luft. Med produkten Lepido, som klarar den tuffa miljön i restaurangventilationer, kan för första gången energin från utsläppen extraheras för uppvärmning.

Mimbly
Vatten står i fokus för detta innovativa företag. Man vill lösa problem kring såväl vatten och energi, som mikroplast. Med vattenåtervinningssystemet Mimbox för tvättmaskiner har man också tagit fram en produkt som använder vatten på ett smartare sätt i hushållen. Mimbly söker hela tiden nya projekt och innovationer för kundorienterade lösningar där ekonomisk vinst ska vara ett av incitamenten för kunden.

Eneryield
Här har ni företaget som får energi genom sitt dedikerade arbete för ett mer elektrifierat samhälle. Affärsidén bygger på tanken att förändra elnäten genom nya distribuerade kraftkällor och fler uppkopplade enheter. Innovationen baseras på ”machine learning” som effektivt kan hantera stora mängder data och på så sätt kan klassificera, förutspå och analysera elkvalitet.

Surfcleaner
Tänk er en vattenrenare som fungerar som en dammsugare. Då har ni Surfcleaner, produkten som delar namn med företaget bakom den. Surfcleaner suger in och separerar allt som flyter på vattenytan, från tunt oljeskimmer till tjock olja, slam och plastskräp. Detta är en effektiv produkt som dessutom kan användas på många olika ställen – i sjöar och vattendrag, hamnar, reningsverk och bassänger.

Den 7 maj ska dessa fem finalföretag genomföra en pitch på tre minuter inför en jury bestående av fem personer som representerar storbolag och investerare. Sammanlagt delas 175 000 kronor ut i prispengar, fördelat på 100 000 kronor till 1:a pris, 50 000 kronor till 2:a pris och 25 000 kronor till 3:e pris. Men den största vinsten består av någonting annat, menar Boel Rydenå-Swrtling, en av jurymedlemmarna:

– Den konkreta affärsnyttan för dessa innovativa företag kan bli riktigt stor genom att de får göra sina säljpitchar inför en samlad bransch och investerare.

Först blev 41 företag 20. Som blev 5. Den 7 maj har vi en vinnare.