Fem finalister klara för Innovationsrace 2019

hand

Den 7:e maj presenterar fem finalister och tillika startupföretag sina innovationer på Innovationsrace under Power Circle Summit. De tävlar om topp tre placeringar där förstapriset är 100 000 kr, andrapriset 50 000 kr och tredjepriset 25 000 kr.

Innovationsrace genomförs som en del av den årliga konferensen Power Circle Summit och har sedan starten 2015 varit ett mycket populärt inslag. Konferensen går av stapel 6–7 maj i Göteborg på Svenska mässan. Själva konceptet Innovationsrace är ett samarbete mellan Energimyndigheten, InnoEnergy och Ignite Sweden.

Det är mycket domedagsscenarion där klimatförändringar har stor del. Men här satsar vi konkret på framtiden, genom att skifta till kundperspektiv och implementering väntar vi inte utan skapar framtidens lösningar nu. Innovationsracet är en stor möjlighet för små bolag att hitta både partner och kunder som minskar tid till marknaden och ökar framgångschanserna betydligt, säger Kenneth Johansson, vd InnoEnergy Scandinavia.

De fem finalisterna har valts ut av en jury med representanter från alla samarbetspartners. Finalisterna är:

 • Einride
 • Enjay
 • Mimbly
 • Eneryield
 • Surfcleaner

De fem finalisterna får möjligheten att genomföra en pitch på 3 minuter inför en jury bestående av fem personer som är investerare och storbolag. Energimyndighetens generaldirektör, Robert Andrén, kommer att vara ordförande. Juryn får ställa frågor till de pitchande företagen innan publiken röstar på sina favoriter. Juryn kommer sedan att presentera de tre vinnarna i slutet av Power Circle Summit konferensen.

Stort intresse att delta

Till årets Innovationsrace kom det in 41 ansökningar och är ett rekord. I år finns ett par nya inslag, till exempel att 20 innovationsbolag får möjlighet att ställa ut och vara med i matchning med storbolag och kunder.

Utöver ovanstående tilldelas även kommersialiseringspriset till något av de 20 utställande bolagen. Priset innebär att ett av de 20 bolagen kommer att få möjlighet att vinna ett kommersiellt pilotprojekt med ett storbolag.

Alla vet att det sker ett skifte, men hur gör vi? I år byter vi fokus, från investerarperspektiv till kundperspektiv och implementering av innovativa energilösningar. Vi vill visa att energiinnovationer faktiskt bidrar till energiomställningen. För att accelerera energiinnovationernas väg till marknaden har vi detta året initierat kommersialiseringspriset och matchning med storbolag och kunder i samarbete med Ignite Sweden, säger Sasan Shaba, portföljutvecklare på Energimyndigheten.

Bonusutställning för innovationsbolagen

I år kopplas Power Circle Summit ihop med framtidsarenan Switch på mässan Elfack som fyller 50 år. Bonusen för de 20 innovationsbolagen blir att de får möjlighet att fortsätta ställa ut på framtidsarenan Switch. Även här kommer företagen att få möjlighet att delta i matchning med storbolag och kunder.

De 20 bolag som har valts ut får stora möjligheter till värdefulla nätverk och kontakter med investerare, industri under de båda eventen.

Ytterligare 15 utvalda start-ups får ställa ut på Power Circle Summit och Elfack.

 • Labtrino
 • Swedish Neutral
 • Modvion
 • SciBreak
 • Viking Analytics
 • Samster
 • Peafowl Solar Power
 • Againity
 • Innenco International
 • Scandinavian Water Technology
 • Greenlytics
 • Starke ECB
 • Climate Curtains
 • Ecoist
 • Blue Biopower